Spagettipumpa

 

Två spagettipumpor

Nu så har det äntligen kommit två spagettipumpor, de växer fort och ska tas in innan första frosten.

Posted in Blogg, Spagettipumpa, Trädgårdsdrömmar | Kommentarer inaktiverade för Två spagettipumpor

Spagettipumpa

Det är många blommor på Spagettipumpan som växer här ute, men det har inte blivit någon riktig pumpa än så länge. Vi får väl se om det hinner bli något innan det blir kallt igen.

Posted in Blogg, Spagettipumpa, Trädgårdsdrömmar | Kommentarer inaktiverade för Spagettipumpa

 

Spagettipumpa – Cucurbita pepo

Spagettipumpan härstammar från 1890-talet. Avlånga, gula frukter med fruktkött likt spaghetti. Kan lagras 1-2 månader. Ranklängd 1-2 m.

Odling från frö

Förkultiveras inomhus i planteringsjord. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål och placera i ca 25 grader, efter groning ca 20 grader. Utplanteras efter avhärdning på friland eller i drivbänk. Ge rikligt med vatten och näring hela sommaren. Låt frukter för lagring sitta kvar så länge som möjligt innan frosten kommer.

Spagettipumpa är en av de pumpasorter som klarar lagring riktigt bra, och som på vissa ställen går att få tag i hela vintern. Framåt vårkanten är den oftast importerad från Sydeuropa. Köttet blir trådigt och spagettilikt efter tillagning, och kan rent av användas som ett kolhydratsnålare alternativ till spagetti tillsammans med en sås. Den mogna frukten väger mellan två och tre kilo.

Knacka på skalet på en av dina spagettipumpor och lyssna för att veta när den är mogen. Låter det ihåligt, kan du testa med en.

 Hur ser en spagettipumpa ut?

Det kan variera ganska mycket, oftast är den gul och påminner lite om en melon. Den kan också vara gul-grön melerad  och allt från liten och rund till väldigt stor och avlång. Den påminner ofta i storlek och form av en gul honungsmelon. Den kan vara oval eller rund och väldigt stor och avlång, blank och gulorange är den när den är ätmogen. Fruktköttet är hårt och oätligt innan pumpan är kokad.

Vad kan man använda den till?

– som spagetti till köttfärssås eller annan sås

– i sallader

– i soppor

– ugnsgratinerad

Hur tillagas den?

Ett enkelt sätt att tillaga pumpan är att dela och kärna ur den och koka den i omkring 20 minuter. Därefter kan du gröpa ur ”spagettin”.

Den kan även tillagas i ugn. När pumpan kokas eller tillagas i ugn bildar köttet långa trådar som liknar spagetti. Detta kan sedan gröpas ur och användas som spagetti, gratineras, i paj, i sallader, endast fantasin sätter gränser. Oftast rekommenderas att dela pumpan och koka den tills den är mjuk, ca 20 min beroende på storlek. Ett tips är att dela den på längden och tillaga den i ugn, med salt, peppar, olja och parmesanost. Då kan man även passa på att fylla den med olika spännande kombinationer. Olika förslag att fylla den med är köttfärssås, eller ratatouille och sedan ha stekt haloumi vid sidan om.

Ett annat förslag är att dela pumpan, koka den i lättsaltat vatten i 10-20 minuter. Ta upp den och skrapa loss det mjuka fruktköttet från skalet. Servera varm med smör eller en god sås.