Promenad på västra stranden

En del av Västra stranden i Halmstad är också kallad hundstranden och här kan du passa på att ta en promenad eller ett dopp i havet om du har hund med dig. Mysigt promenadstråk runt bak stranden och för dem som är sugna på något att äta finns det även ett café på stranden där även hundarna är välkomna. Väldigt trevligt!

20150802_12493020150802_124937 20150802_125132 20150802_125134 20150802_125451 20150802_125456 20150802_125908

För er som undrar, vilka regler det egentligen är som gäller för hundar på stranden för övrigt så går det att läsa sig till detta på kommunens hemsida, för er som inte orkar leta upp det, så kommer det här: (senast uppdaterad 2015-07-17)

Både människor och djur är välkomna till våra stränder men det finns speciella regler för hundar och hästar som regleras av lagen om tillsyn över hundar och katter och de lokala ordningsföreskrifterna.

Hundbad

Du som hundägare kan ta med din hund till Västra stranden där Halmstads hundbad finns. Så länge du har din hund under kontroll och den kan återkallas med tillrop, så kan hunden bada och leka på stranden. Vi uppmanar alla hundägare att visa respekt för andra människor och djur, och 1 mars till 20 augusti får hundarna enligt lag inte springa lösa i marker där det finns vilt. Det 300 meter långa officiella hundbadet markeras med skyltar.

Som hundägare kan det vara bra att vara uppmärksam på att saltvatten och den finkorniga sanden kan skapa irritationer hos känsliga hundar. Det brukar räcka med att se efter så hunden inte dricker för mycket av det salta havsvattnet och att duscha av den när den kommer hem. Hundar bör inte bada i vattnet eller leka vid strandkanten när det förekommer alger, eftersom de kan bli mycket sjuka av vissa sorters alger.

  Lagen säger:

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

16 § Under tiden 1 mars till den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Ledarhund för synskadad person, assistans-, service- och signalhund för funktionshindrad person, polis-/vakt-/räddningshund i tjänst samt jakthund under jakt och jaktträning omfattas av delvis andra regler.

Badplatser

På de officiella badplatsernaPDF längs kusten är hundar inte tillåtna. Här gäller de lokala ordningsföreskrifterna, och enligt 19 § får hundar inte vistas på badplatserna 1 maj till 15 september. På badplatserna tas regelbundna vattenprover för att kontrollera badvattenkvaliteten. Här finns också skyltar där det tydligt står att det är hundförbud.

Naturstränder

Övriga stränder och områden längs kusten i Halmstad räknas som naturstränder. Hundarna får följa med till stranden, men de får inte bada. Som hundägare måste du ha din hund under kontroll i din absoluta närhet, och visa hänsyn till de andra badgästerna. Ha gärna i åtanke att alla inte gillar hundar, och många är allergiska. Riktigt varma dagar kan hunden ha det bättre hemma.

Källa: http://www.halmstad.se/upplevagora/stranderochbad/hundarochhastarpastranden.1149.html